Ola - site pentru un suflet eco

Sa mancam si sa gandim sanatos...

Cei mai importanti inventatori din istorie

Email Imprimare PDF
Evaluare utilizator: / 19
Cel mai slabCel mai bun 

Este greu de facut o clasificare a celor mai importanti inventatori. Multi au pretentia elede a fi inventat cate ceva, e greu de dovedit cine a fost primul. Se pot lua in calcul multe aspecte (numarul inventiilor, importanta lor, diplomele obtinute, etc) multi vor spune ca din acest top lipsesc multi, dar parerile sunt impartite. Astept feedback Cool

10. Leonardo Da Vinci
Leonardo-Da-Vinci

Multi vor fi surprinsi ca unul din cei mai luminati oameni ai Renasterii este pe locul 10. Ideile sale au fost cu mult deasupra epocii in care a trait, aproape ca niciuna nu a fost realizata in realitate, asa ca se poate spune ca de fapt nu a inventat nimic. A fost mai mult un futurolog care si-a imaginat diverse inventii decat o persoana care a construit ceva cu mainile sale. In plus, interesul lui s-a indreptat alte diverse subiecte, asa ca nu a mers foarte departe cu unul din ele. Mai mult, cand a schitat ideile pentru tancuri sau submarine, nu si-a imaginat inventii ca electricitatea, telefonia, fotografia sau taierea painii. O minte stralucita, fara dubii, concentrata pe o singura idee pe care s-o duca la capat, ar fi putut ajunge unul din cei mai mari inventatori ai istoriei. Deocamdata e pe locul 10.

9. Edwin Land
Edwin-Land
Doctor in Connecticut si inventator. Nu a inventat fotografia, dar a inventat sau a perfectionat aproape orice are legatura cu asta. In timpul primului an de studiu la Universitatea Harvard, in 1926, el a dezvoltat un nou tip de polarizor aliniind si incorporand cristale intr-un plastic pe care l-a numit Polaroid. Mai tarziu, impreuna cu alti oameni de stiinta tineri, a aplicat principiul polarizarii filtrelor de lumina, aparatelor optice si proceselor de imagine in miscare. Detinator al nu mai putin de 535 de patente de inventii, Edwin Land este probabil cel mai cunoscut pentru inventarea primei camere autodevelopante, facand posibila surprinderea imediata in fotografie a subiectului, scurtand timpul de asteptare pentru developare aproape la zero.

8. Benjamin Franklin
Benjamin-Franklin
Ben Franklin? Absolut! Nu multi stiu ca pe langa multe alte talente, (poet, autor, satirist, teoretician politic, politician, om de stiinta, activist civic, diplomat) a fost si un inventator prolific. Printre multele sale creatii a fost si paratrasnetul, armonica de sticla (a nu se confunda cu instrumentul muzical), cuptorul lui Franklin, ochelarii bifocali, cateterul urinar. Franklin nu a patentat niciodata inventiile sale, crezand ca inventiile trebuie sa fie impartite prieteneste cu toata lumea. In autobiografia sa a spus "...asa cum noi beneficiem de inventiile altora si noi trebuie sa fim fericiciti sa ii servim pe altii cu inventiile noastre; si trebuie s-o facem liber si generos...".

7. Heron din Alexandria
Hero-of-Alexandria
Daca ar fi realizat ce importanta a fost inventia lui - Aeolipile, motorul primordial cu aburi - revolutia industriala s-ar fi intamplat mult mai devreme, in anul 50, in loc de 1750! El a crezut ca este o jucarie si cu atatia sclavi in jur, cine avea nevoie de un motor cu aburi? Bineinteles, Heron, omul cu una dintre cele mai luminate minti din Imperiul Roman, a dezvoltat si alte obiecte folositoare (pompa de forta, prima seringa, o fantana capabila sa opereze cu electricitatea hidrostatica, orga actionata de vant, primul automat care functiona cu monede), toate in timpul erei pre-industriale. Pacat ca nu si-a luat prea in serios inventiile si nu le-a perfectionat. Daca ar fi facut-o, am fi trait intr-o lume diferita azi.

6. Jerome "Jerry" Hal Lemelson
Jerome-Jerry-Hal-Lemelson
Nu ati auzit de Jerome Lemelson? A fost unul din cei mai prolifici inventatori din istorie, cu 605 patente. Ce a inventat? Pai... depozite automatizate, roboti industriali, telefoane fara fir, fax-uri, camere video si caste cu benzi megnetice folosite in player-ele Sony. Lemelson a inventat in domeniul instrumentelor medicale, detectia si tratamentul cancerului, vopsirea diamantelor si electronice de consum si televiziune. Este foarte cunoscut pentru pledoaria sa pentru drepturile inventatorilor, care l-a facut foarte controversat.

5. George Westinghouse
George-Westinghouse
Este aproape la fel de important ca inventator ca si Edison. A fost rivalul acestuia in implementarea sistemului de electricitate american. Sistemul sau electric care folosea curentul alternativ (bazat pe cercetarile lui Nikolai Tesla) a triumfat asupra insistentei lui Edison de a se folosi curentul continuu. A mai inventat frana pentru trenuri, care revolutionat siguranta sistemului feroviar american. Ca si Edison, a experimentat sistemele perepetuum mobile. Nu a ajuns la niciun rezultat, normal, pentru ca aceste sisteme nu pot functiona, dar nu trebuie blamat pentru incercare. Are la activ 361 de patente de inventie.

4. Alexander Graham Bell
Alexander-Graham-Bell
Este imposibil sa nu-l includ pe Bell in top 5 al inventatorilor. Este faimos pentru inventia telefonului. Nu multi se pot mandri cu inventii ca aparate pentru localizarea aisberguri-lor, detectia micilor probleme de auz (audiometre) si detectoare de metal. Este si unul dintre membri fondatori ai revistei National Geografic in 1888.

3. Thomas Edison
Thomas-Edison
Edison nu este pe locul 1, chiar daca este cel mai prolific inventator in istoria moderna, cu peste 1000 de patente. Inventatorul becului, fonografului, camerei de filmat si omul care a electrificat New York? Imposibil! De fapt, multe din inventiile lui au fost dezvoltate de colaboratori si angajati ai sai. El avea obiceiul de a renega contractele si de a-si insusi inventiile altora, dar nimeni nu este perfect. Chiar daca nu este responsabil 100% de tot ce a iesit pe poarta laboratorului din Menlo Park, el a fost motorul celor mai importante inventii din secolul 19.

2. Nikolai Tesla
Nikola-Tesla
Este necunoscut marelui public si a murit in obscuritate, inventatorul sarb Tesla este mai responsabil pentru nasterea electricitatii comerciale decat oricare alt inventator. In timp ce munca teoretica a lui Tesla a format baza sistemelor de curent alternativ moderne, munca sa este cunoscuta pentru cercetarea in electromagnetism. A contribuit la stiinta roboticii, controlul de la distanta, la dezvoltarea radarului, la stiinta calculatoarelor si chiar a ajutat la balistica, fizica nucleara si fizica teoretica. Unii cred ca a dezvoltat antigravitatia, teleportarea, dar este dificil de cuantificat. In orice caz, cu 111 patente, a fost unul din cei mai importanti inventatori ai tuturor timpurilor.

1. Arhimede din Syracusa
Archimede
Cum a ajuns grecul Arhimede pe locul 1? Pai, in primul rand, a fost unul din cei mai mari matematicieni ai istoriei care calculat foart exact valoarea lui pi si a inteles cum se calculeaza aria unui arc de cerc. A, si a mai inventat o serie de masinarii (incluzand arme de asediu si oglinzi care sa arda corabiile romane concentrand lumina pe panzele lor). Si pana la urma cu de merita locul 1? Pai, a facut toate astea acum 2000 de ani, fara ajutorul calculatoarelor sau tehnologiei moderne. 

 

Sursa: Toptenz.net

Adauga comentariu


Security code
Refresh